Krikri » Specials » Lichaamstaal

Lichaamstaal bij een presentatie of spreekbeurt

Lichaamstaal bij een presentatie of spreekbeurt Lichaamstaal is een heel belangrijke factor in het welslagen van je presentatie of spreekbeurt. Heel veel van je boodschap zit niet in de inhoud of in de taal van je presentatie, maar communiceer je via lichaamstaal. Hierbij moet je aan je volledige lichaam denken: kapsel, oogcontact, stemgebruik, handen en armen, benen en voeten.

'Ik geloof je niet'

Lichaamstaal is bijzonder belangrijk bij een presentatie. Hoe vaak heb je al niet gezegd of (vooral) gedacht bij een presentatie: 'Ik geloof jou niet!'. Misschien denk je nu aan een minister die zich verdedigt tegen stekelige vragen, aan een bankdirecteur die wil dat je belegt bij zijn bank, aan een ambtenaar die jou doorstuurt naar een collega met een of ander vaag verhaal... Je gelooft hen niet, hoewel ze in taal en inhoud heel duidelijk zijn. Lichaamstaal is de reden waarom je twijfelt aan de waarachtigheid van hun verhaal. Als de lichaamstaal van de spreker niet overtuigend is, dan geloof je de man of vrouw in kwestie niet of maar half. Als iemand je niet in de ogen kijkt, dan denk je dat die persoon liegt of iets te verbergen heeft.

Iedereen specialist

Iedereen is een specialist in lichaamstaal, hoewel dit meestal onbewust is. Als een leraar voor de eerste keer de klas binnenkomt, dan hebben de leerlingen van die klas al na enkele seconden een oordeel: dit zal een goede of een slechte leraar zijn, een strenge of een permissieve, een hartelijke of een afstandelijke, een vrolijke grappenmaker of een ernstige lesgever, iemand waar we respect zullen moeten voor tonen of iemand die we wat kunnen jennen, een vakidioot of iemand met een open blik. Dit is slechts een beperkte selectie en toch hebben zowat alle leerlingen dit binnen een tijdspanne van enkele seconden in zich opgenomen, allemaal op basis van lichaamstaal. Dan ben je al behoorlijk specialist. En als je die leerlingen vraagt: 'Hoe weet je dat?', dan is het antwoord heel erg vaak dat ze het niet weten. Onbewust, dus.

Een succesvolle lichaamstaal

Als je zelf een presentatie of een spreekbeurt moet geven, of als je gaat solliciteren, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je publiek je gelooft, dat je via je lichaamstaal ook toont dat je zelf gelooft in wat je zegt. Je zult willen overkomen zoals je wil overkomen en niet bijvoorbeeld onbewust grappig of onbedoeld zuur. Je wil ervoor zorgen dat je publiek geboeid is door wat je zegt. Je lichaamstaal is de sleutel tot succes, want je lichaamstaal moet ervoor zorgen dat de toehoorder(s) niet afgeleid worden van de inhoud van je presentatie (of spreekbeurt), maar dat je lichaamstaal net je boodschap versterkt, ondersteunt.

Daarvoor zul je heel wat moeten oefenen. Je zult moeten oefenen op een rustig, ontspannen oogcontact en op verschillende aspecten van je stemgebruik. Je zal oefenen tot de houding van je armen, benen, handen en voeten niet afleidt van de inhoud die je wil overbrengen. Je zult ook moeten letten op je voorkomen en je kapsel. Heel wat factoren om rekening mee te houden dus, maar als je genoeg oefent, dan lukt het sneller dan je misschien zou denken.
Lichaamstaal bij een presentatie: de ogen

Lichaamstaal bij een presentatie: de ogen

Heel veel van wat je communiceert zeg je niet met woorden, maar met lichaamstaal. Wat houdt lichaamstaal allemaal in? Dat is onder andere je mimiek, hoe je kijkt, je stemgebruik en je lichaamshouding,…
Stemgebruik bij een presentatie

Stemgebruik bij een presentatie

Een goede presentatie of spreekbeurt hangt van veel meer af dan van de inhoud alleen. Je lichaamstaal speelt een heel belangrijke rol. Iedereen kent mensen die misschien inhoudelijk niet zo veel zegge…

Lichaamstaal bij een presentatie: armen en benen

Lichaamstaal is de belangrijkste factor als je een presentatie of een spreekbeurt moet geven. Veel meer dan op wat je precies zegt, beoordelen toehoorders je op je lichaamstaal. Vooral op dat vlak wor…
Lichaamstaal: je voorkomen bij een presentatie

Lichaamstaal: je voorkomen bij een presentatie

Als je een presentatie of spreekbeurt moet geven of je gaat solliciteren, dan wil je dat je publiek luistert naar jou, liefst zo aandachtig mogelijk. Het is dan ook een kwestie van ervoor te zorgen da…
Gepubliceerd door Krikri op 08-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NGDPhotoworks, Pixabay
  • Eigen ervaring als lesgever.